Categories
suceava

Alexandru Rădulescu: „Bogdan Gheorghiu aduce o ofensă spiritualității și culturii creștine”

Redeschiderea Muzeului Național de Artă Contemporană a declanșat un război al declarațiilor între deputatul de Suceava Alexandru Rădulescu și ministrul Culturii, Bogdan Ghiorghiu. Potrivit deputatului Alexandru Rădulescu, președintele PNL Suceava și al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prin persoanele cu o competență discutabilă, promovate de el în funcții publice, a atras Bucovina într-un nou scandal național, prin girul moral și material pentru deschiderea sezonului expozițional al Muzeului Național de Artă Contemporană, acordat de ministrul Culturii, liberalul Bogdan Gheorghiu.

De cealaltă parte, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis un drept la replică în care susține că Ministerul Culturii nu a fost implicat în organizarea evenimentului de redeschidere a Muzeului Național de Artă Contemporană.

Publicăm cele două comunicate de presă, primul semnat de către deputatul PSD de Suceava Alexandru Rădulescu, celălalt transmis de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu:

„Încă o dată Gheorghe Flutur, prin persoanele cu o competență discutabilă, promovate de el în funcții publice, reușește să atragă într-un scandal național numele județului Suceava. După dezastrul provocat sucevenilor de cei pe care i-a susținut în fruntea instituțiilor județene care au trebuit să gestioneze pandemia de Coronavirus, acum a venit rândul unei alte persoane promovate cu mare emfază. E vorba de ministrul culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu, care în opinia unei mari părți a societății românești a reușit să aducă o ofensă spiritualității și culturii creștine. Acesta a finanțat cu o sumă uriașă, 400 de mii de euro, un eveniment pentru deschiderea sezonului expozițional al Muzeului Național de Artă Contemporană. Evenimentul la care ministrul menționat a participat cu bucurie a fost o demonstrație a ”artei mini-minorității transsexuale” concretizate printr-un show susținut de două persoane travestite cu transsexualitatea asumată pe profilele de socializare. În ”spectacolul” lor acestea promovau iubirea între ”creaturi strâmbe” (după propria afirmație), anarhia socială, căderea creștinismului respectiv căderea cărămizilor Catedralei Mântuirii Neamului. Probabil că de când e la București acest ministru a devenit extrem de ”open minded” însușindu-și cu ușurință non-valori culturale străine moralității poporului român și mai ales a sucevenilor. Probabil acesta este viitorul cultural pe care el și partidul din care face parte, PNL, îl pregătesc românilor. Oricum aș vrea să văd dacă această persoană sau mentorul său, lider de partid, după acest eveniment, mai pot păși pragul mânăstirilor sucevene sau măcar al bisericuțelor din sătucurile natale unde probabil au fost botezați.”

 Deputat Alexandru RĂDULESCU

„Ministerul Culturii nu a fost implicat în organizarea evenimentului de redeschidere a Muzeului Național de Artă Contemporană, nici la nivel conceptual, nici financiar.Muzeul Național de Artă Contemporană își asumă responsabilitatea organizării evenimentului, care a fost finanțat în mod exclusiv prin parteneriat public-privat. Ministerul Culturii, prin demersurile făcute către Guvernul României, a reușit să aloce, anul acesta, suma de 2 milioane de lei pentru achiziția de artă contemporană, pentru prima dată după 12 ani. Au fost 12 ani în care Statul Român nu a mai achiziționat artă contemporană de la artiști români în viață. Respingem ferm orice încercare de denigrare a campaniei de achiziție de artă contemporană și solicităm organismelor media, în spiritul deontologiei profesionale, o informare corectă a cititorilor lor. Demersul Ministerului Culturii are drept scop îmbogățirea patrimoniului muzeal și reprezintă o măsură de ajutor pentru artiști, în această perioadă dificilă, dar mai mult decât atât, reprezintă respectul pe care Statul Român îl acordă creatorilor de artă autohtoni. Comisia de achiziție, în acest caz, este formată din artiști consacrați, critici de artă, membri. Bunele practici vor fi continuate deoarece reprezintă viziunea echipei guvernamentale despre promovarea artiștilor români, deseori marginalizați în administrațiile anterioare. Vor fi promovate incluziunea, deschiderea și liberalismul exprimării artistice. Ministerul Culturii are misiunea de a fi atât garantul păstrării valorilor tradiționale și istorice, cât și al asigurării continuității actului artistic. Arta, asemenea tehnologiei, nu poate să rămână încremenită în timp, iar creatorii de astăzi merită a fi recunoscuți, valorificați și în final recompensați pentru creațiile lor.”

Bogdan GHEORGHIU, ministrul Culturii