a inceput POSTUL… cum le mai servim la masa? mai pe cantitate, sau CALITATE
Andrei Năstase, noul viceprim-ministru al Republicii Moldova

Andrei Năstase, noul viceprim-ministru al Republicii Moldova

5
188
0
Monday, 10 June 2019
suceava

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a desemnat pe Andrei Năstase ministru de Interne și viceprim-ministru. Andrei Năstase, cel mai nou cetățean de onoare al municipiului Suceava, a devenit viceprim-ministru în Republica Moldova, unde în prezent există o criză politică generată de faptul că învestirea noului guvern este considerată neconstituțională de Curtea Constituțională, care a luat mai multe decizii în cursul zilelor de sâmbătă și duminică, inclusiv îndepărtarea din funcție a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru că a refuzat să dizolve Parlamentul și l-a numit  pe „premierul în exercițiu” Pavel Filip în funcția de președinte interimar.

În cursul zilei de sâmbătă, socialiștii președintelui Igor Dodon și pro-europenii ACUM au semnat un acord de ”dezoligarhizare” a țării, au ales un președinte al Parlamentului, Zenaida Grecenaîi, și au numit un nou guvern, condus de Maia Sandu, în care Andrei Năstase deține funcția de vice prim ministru și ministru de Interne. Structura noului Guvern de la Chișinău este următoarea: Maia Sandu – prim-ministru, Andrei Năstase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne, Vasile Şova – viceprim-ministru pentru Reintegrare, Natalia Gavriliţă – ministrul Finanţelor, Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Nicu Popescu –ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Pavel Voicu – ministrul Apărării, Vadim Brânzan – ministrul Economiei şi Infrastructurii, Stanislav Pavlovschi – ministrul Justiţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei – mininstrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Ala Nemerenco – ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Parlamentul Republicii Moldova, respectiv deputații PSRM şi alianței ACUM a adoptat o declaraţie prin care constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare PD şi declară în afara legii Guvernul precedent condus de Pavel Filip. Declarația a fost citită de la tribuna Parlamentului de liderul PAS, Maia Sandu, învestită ieri în funcţia de premier în urma votului deputaţilor PSRM şi ACUM.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini și comisarul european Johannes Hahn au emis un comunicat în care anunță că UE este „pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic”.

„Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere. Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii Republicii Moldova. Având în vedere evoluțiile care au urmat deciziilor luate ieri de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții la actuala criză politică”, se arată în comunicatul semnat de Mogherini și Hahn.

De asemenea, Guvernul României a făcut un apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019, în contextul evenimentelor politice de la Chișinău.

Andrei Năstase, fost student al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, care a câștigat alegerile pentru funcția de primar în Chișinău, dar alegerea sa a fost invalidată de instanță, a fost declarat cetățean de onoare al Sucevei în ședința din luna mai al Consiliului Local Suceava.

El a primit acest titlu pentru lupta sa pentru democratizarea Republicii Moldova și menținerea parcursului european al acestei țări.

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Impact FM Romania