a inceput POSTUL… cum le mai servim la masa? mai pe cantitate, sau CALITATE
“Boala mâinilor murdare” îi bagă pe ieșeni în spital

“Boala mâinilor murdare” îi bagă pe ieșeni în spital

8
128
0
Thursday, 07 November 2019
iasi

Să ne așteptăm la o explozie a cazurilor de hepatită A! Este semnalul dat de medicii infecționiști. Cel puțin 10 de persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași, în mai putin de o săptămână, după ce au luat virusul hepatic.

“Boala mâinilor murdare”, cum o denumesc specialiștii, se transmite rapid și îi afectează atât pe copii, dar și pe adulți. Iar numărul cazurilor ar putea crește în perioada următoare, spun medicii.

În prímele opt luni ale acestui an, peste 100 persoane au fost intérnate și tratate de boala “mâinilor murdare”. Săptămânal apar cazuri noi, peste 10 la număr. Din fericire, niciunul nu a recidivat.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași: „Hepatita A nu se cronicizează, spre deosebire de alte hepatite. Dar poate lăsa un disconfort digestiv, în special în ceea ce privește o simptomatologie care poate semăna cu afectare cronică a intestinului, pentru o perioadă de câteva luni”.

Medicii trag un semnal de alarmă și ne sfătuiesc să fim atenți la simptomele bolii și să ne spălăm pe mâini înainte de a mânca. Mare atenție și la copiii din gradinițe și școli, spun specialiștii, pentru că cei mici se îmbolnăvesc mult mai rapid decât adulții.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infectioase “Sf. Parascheva” Iași: „Mare atenție părinții, cadrele didactice, trebuie să învețe copiii să se spele pe mâini cu apă și săpun. Să spălăm foarte bine fructele și legumele. Și să nu uităm de batista de unică utilizare, care întotdeauna, dar în special în acest sezon, nu ar trebui să ne lipsească. De regulă, copiii prezintă fenomene digestive, adică au dureri abdominale, pare o lipsă de poftă de mâncare, iar urina are o colorație închisă”.

De cele mai multe ori, bolnavii nici nu știu cum și de unde au luat infecția. Hepatita A se manifestă prin somnolență, apatie, poftă de mâncare scăzută, iar tratatmetul medicamentos se face pe o perioadă de două saptamani, în funcție de evoluția bolii.

Medicii se asteaptă ca numarul pacientilor care vor avea nevoie de îngrijiri medicale, în perioada următoare, să crească, mai ales că vremea este neobișnuit de caldă pentru luna noiembrie și suntem tentați să bem apă și să mâncăm fără să ne mai spălăm pe mâini.

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Impact FM Romania