Centenarul Unirii Basarabiei cu România la Muzeul Arta Lemnului

Centenarul Unirii Basarabiei cu România la Muzeul Arta Lemnului

3
241
0
Monday, 02 April 2018
stiri

Marți , 27 martie a.c. , la  Muzeul Arta Lemnului , un număr mare de câmpulungeni , au sărbătorit Centenarul Unirii Basarabiei cu România , printr-un minunat și inedit simpozion.

“ Pe 27 martie 1918 , Sfatul Țării de la Chișinău , votează Unirea Basarabiei cu Regatul României. Contextul istoric al vremii , determinat de desfășurarea războiului și de prăbușirea imperiului țarist în urma celor 2 revoluții din 1917 , a făcut ca pentru basarabeni să se întrezărească ocazia mult așteptată a reunirii cu Țara . Conștiința Națională a românilor basarbeni și voința lor de a se uni cu Țara a fost de nezdruncinat . Scria Ștefan Zwaig despre orele astrale ale omenirii. Pentru România , anul de foc 1918 a fost o asemenea ora astrală. A inceput pe 27 martie , a continuat pe 28 noiembrie și s-a desăvârșit pe 1 decembrie.” a arătat  directorul instituției Cristian Mândrilă.

A continuat preotul dr. Nicolae Cojocaru , prezentând onomastica română comună pe cele două maluri ale Prutului și în Bucovina. Prof.dr., Ion Filipciuc a amintit episodul intrării în Cernauți a primului detașament militar românesc , rolul jucat de Anton Ionescu . Prof.Ciocan a vorbit despre ” subțirimea” manualelor de istorie în subiectul abordat iar prof. Mircea Romaga despre criza de identitate a bucovinenilor și Unirea Bucovinei în contextual Marelui Razboi . Ion Gramada a incheiat cu o interesantă expunere despre bogata viață spiritual comună.

Sculptorul Bolek Maierik , și-a prezentat cu modestie frumoasele lucrări ce simbolizează ” Drumul Crucii ” arătându-se impresionat de atmosferă .

O delegație din Storojineț , formată din viceprimarul orașului , un consilier local și directorul unui spital orașenesc s-au arătat plăcut surprinși de evenimet și au delectat publicul numeros cu o scurtă intervenție la ceas aniversar și cu urări de bine.

La finalul evenimentelor , un grup de elevi de la Colegiul Național ”Dragoș Vodă” , sub conducerea doamnei prof. Ghideon Dorina au prezentat o dramatizare a ”genezei icoanei bisericești”.

 

 

share

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Impact FM Romania