Cristian Ungureanu: “Ce Frumoasa este Viata!… cu dulce, sarat, gras… si eticheta”

Cristian Ungureanu: “Ce Frumoasa este Viata!… cu dulce, sarat, gras… si eticheta”

5
336
0
Tuesday, 28 May 2019
publicmedia

MANCAM, si de multe ori chiar ne place ce mancam, si tot o mancam pe EA, mancarea. De ce oare?… fata de unele alimente, gustate pentru intaia oara, facem un “coupe de foudre” si le servim pana ne pocnesc “nasturii de la camasa”.
Raspunsul se gaseste in reactia avuta de catre creier in prima secunda de la receptionarea semnalelor de la papilele gustative, de a secreta dopamina, adica “placere la oferta speciala”, intr-o cantitate mai mica sau mai mare. Cu cat cantitatea de dopamina este mai mare cu atat este si dorinta mai mare de a manca, manca, si iar mesteca… adica apare DEPENDENTA.
Ei dragii mei, acesta este primul obiectiv al producatorului, de a reusi cu ajutorul chimiei alimentare a te duce de la prima muscatura in acea stare dorita de “fericire”, si astfel pe nestiute mancam mult si capatam in dar dependenta.
Arta reusitei producatorului, indiferent ca punem in discutie Biscuitele dulce sau sarat, Bautura Racoritoare, Conserva de Carne, de Legume, a Semipreparatelor din Carne si a Salamurilor, pe langa prezenta potentiatorului de gust, este de a reusi sa dozeze la un loc Zaharul, Sarea, si Grasimile. Prezenta fiecaruia intr-un gramaj diferit secret, astfel incat sa determine acel “Beep!” al placerii in creier, adica o inundatie de dopamine.
Apoi difera component trio-ului in functie de adresabiltatea in consum a produsului, la o Bautura Racoritoare continutul de Zahar este de pana la 10% din volum, daca se depaseste, creierul nostrum le percepe prea dulci si sunt respinse.
Sarea este dorita de creier pe VIZUALUL receptionat asupra mancarii diferit, supa este dorita mai putin sarata, pe cand la vederea cipsurilor asteptare este de a avea GUST de sare.
Grasimile sunt foarte viclene pentru creier, de exemplu un iaurt degresat nu determina nivelul de satisfactie, placer, pofta, da a-l servi precum unul normal, apogeul fiind dat de cele mai grase (iaurtul grecesc).
Pozitia de top in ale “limbii preferinta” detinuta de prepararea prin prajire a alimentelor, fata de fiert si crud.
Mititelul, MICUL nostrum traditional, o combinatie de carne de origini diferite CU “coana’ Grasimea” este mai irezistibil decat un hamburgher, chiar daca acesta este un rezultat de duet intre carne si grasime.
O mare capcana sunt acele bauturi speciale pe baza de cafea… a-ti ghicit !… este vorba de “neamurile” lui Capuccino, care ajung prin cafenelele “de lux international” sa aiba, datorita cantitatii de zahar prezente, o valoare caloric mai MARE decat o pizza medie “cu de toate”.
O surpriza amagitoare ne este daruita prin asa zisa caramelizare a mancarii, carne, dulciuri, bauturi, care devin “generatoare” de mirosuri cu un impact de DORINTA in a manca pe respectivul neegalabil mai mare decat un produs cu mirosul “a la nature”.
Multe CAPCANE ne ofera mancarea de fabrica, e logic ca nu putem in stilul de viata existent a trai fara ea, DAR putem fara efort, constient, sa citim eticheta cu ingrendientele, si daca sunt mai mult de 5 a nu-l cumpara, sau daca chiar 5 fiind NU inteleg din ce este, tot a nu-l cumpara, bineinteles, si de a MICSORA portia si frecventa momentelor de a manca INDRAGOSTIT DE MANCARE… astfel La Vita E Bella!

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Impact FM Romania