Cristian Ungureanu: Incercam o refacere POST EFORT…?

Cristian Ungureanu: Incercam o refacere POST EFORT…?

6
637
0
Tuesday, 21 May 2019
publicmedia

REFACEREA reprezinta un mecanism natural prin intermediul caruia organismul tinde sa-si refaca constantele (homeostazia), iar somnul, alimentatia, sunt cele mai firesti forme de refacere. Am observat ca se realizeaza o confuzie a termenului refacere cu revenire si recuperare.
REFACERE = aducerea organismului la starea de dinainte de efort.
REVENIRE = oglindita de indici fiziologici, frecventa cardiaca, urina culoare, tensiune arteriala.
RECUPERARE = aducerea organismului la starea de SANATATE de dinaintea traumatismului.
REFACEREA DUPA EFORT trece prin doua etape, prima imediat dupa efort, si a doua etapa, tardiva, prin ceea ce trebuie sa facem ca si stil de viata pentru a ne mentine capacitatea de efort fizic la un nivel cat mai ridicat, dar sinergic cu etapele refacerii este si momentul de dinaintea efortului fizic, momentul incalzirii musculaturii a pregatirii organismului pentru efort.
REFACEREA IMEDIATA
1. REVENIREA la starea de calm – NU ne oprim brusc din efort, timp de 5 – 10 minute continuam usor a alerga, rula, sau a merge, concomitent executand exercitii de respiratie abdominala pentru ANULAREA datoriei de oxigen acumulata pe parcursul efortului, obtinem astfel si o eliminare in proportie de 25-50% a acidului lactic.
2. HIDRATARE – 250ml lichid alcalin/isotonic, sau ocupanta numarului 1 in TOP-ul lichidelor antioxidante, apa HIDROGENATA (NU rece) din 15 in 15 minute, cu rolul de a reface VOLUMUL sangvin (depinde de masa musculara, la femei – 150/200ml).
3. INTINDERI/stretching – se stimuleaza decontractarea muschiului, si mentinerea vascularizarii zonei respective, astfel sangele va elimina mai usor “deseurile” din zona + nutritia muschiului.
4. REFACEREA REZERVELOR ENERGETICE /printr-o nutritie cu absortie rapida – a se consuma in primele 15 minute dupa efort un SHAKE, format dintr-un amestec de 55-65% carbohidrati + 12-15% proteina + 15-20% lipide.(simplu de realizat CU 100gr Portocala + 150gr Mar + 100gr Kiwi + 25gr. Izolat proteic din Soia sau Canepa + 10gr Seminte Canepa + 40gr Miere de Albine + 1Lingurita pudra bio Turmeric + 1 varf cutit pier negru macinat)
Efortul consumat in jurul a 60 de minute, va fi rasplatit cu 600 ml suc PROASPAT stors din sfecla rosie cu mar si morcov, imbogatit cu o lingurita spirulina pudra, si o lingura canepa pudra proteica.
5. DUS si AUTOMASAJ – dupa 30 de minute de la intreruperea efortului apare normalizarea indicilor fiziologici(frecventa cardiaca), si se poate aplica dusul (NU UITA!, daca va fi rece = antiinflamator) + automasaj, executat cu presiune pe sensul de revenire a sangelui catre inima
6. ECHIPAMENT de COMPRESIE – exact dupa dus, imbracarea unui echipament de compresie images format din sosete de compresie ¾ pentru gambe , si jambiere pentru cvadricepsi si biceps femural (pulpa).

7. AEROCRIOTERAPIA – CRIOSAUNA – sau Puterea Frigului, in combinatie cu APLICAREA unei alte forme de miscare decat cea cauzatoare a stresului/traumelor fizice, posibil a fi calea terapeutica cea mai rapida a refacerii spre 100% a CAPACITATII de efort fizic si mental la 24 de ore dupa consumul acesteia, precum si a anularii proceselor inflamatorii la nivel muscular, articular si de tesut conjunctiv.
8. HIDROTERAPIA – dupa executarea intinderilor, si a dusului cu automasaj, cu rezultate real pozitive in relaxarea sistemului muscular si nervos, alături de o accelerare a eliminării substantelor de uzură, va fi aplicarea timp de 30 de minute a unei băi cu apă imbogătită cu 4 kilograme sare de mină + 300 grame bicarbonat de sodiu + 2 căni infuzie concentrată cu mentă si musetel, dar ATENTIE!, temperature apei NU trebuie sa depăseasca 38 de grade Celsius.

REFACEREA TARDIVA
1. NUTRITIE
– in antrenamentul/efortul de FORTA se va mari cantitatea de proteina, dar NU mai mult de 1,9gr/kg.corp/zi;
– pentru fiecare gram adugat peste ratia de maxim 1gr/kg.Corp/zi, spre a preveni distrugerea menbranei rinichilor cauzata prin excesul de proteina, trebuie consumat suplimentar 150 ml apa plata/kg.corp;
– o nutritie prepoderent bazata pe proteina de origine ANIMALA determina contractii musculare foarte PUTERNICE dar de scurta durata;
– o nutritie prepoderent VEGETARIANA determina o contractie musculara lenta , dar de LUNGA durata.
2. HIDRATAREA – pe tot parcursul zilei se vor consuma lichide alcaline aproximativ 3 litrii, sau 30ml/kgCorp, apa de izvor, suc de legume/fructe, ceai sau suc proaspat de rosii, apa hidrogenata, folosindu-se asa zisul test al culorii urinei pentru a evalua nivelul de hidratare. Culoarea urinei precum limonada, galben deschis, este un semn de bine.
3. ODIHNA PASIVA = somn
– CALITATE somn – oferita de catre momentul servirii ultimei mese, zgomot si lumina, temperatura, aer si ionii negativi;
– 1 ora dormita INAINTE de ora zero, este echivalenta cu 2 ore dupa ora zero;
– INAINTE de ora zero se reface sistemul NERVOS;
– DUPA ora zero se reface sistemul MUSCULAR.

4. ODIHNA ACTIVA
– orice tip de activitate fizica cu intensitate mica, este altceva decat specificul efortului care a determinat oboseala, cu cat activitatile sunt mai variate cu atat sunt stimulate diferite arii ale sistemului nervos, contribuind la refacerea acestuia;
– efortul de intensitate mica, continu si constant Picdetermina o oxigenare buna, alaturi de aducerea nutrientilor si eliminarea rezidurilor in grupele musculare, rezultand astfel o refacere mai RAPIDA.
5. BALNEOFIZIOTERAPIE
– foarte benefic este folosirea unor metode de refacere pe baza de apa, electrostimulare, masaj mecanic;
– imediat dupa efort, DUS rece cu automasaj in sensul de revenire al sangelui catre inima;
– la 24 de ore dupa efort, putem efectua baie fierbinte cu sare de mina si bicarbonat de sodiu;
– imediat dupa efort, NU este recomandata SAUNA , aceasta determinand prin transpiratie o pierdere mare de minerale a unui corp deja secatuit de acestea in urma efortului fizic;
– in cazul efortlui ANAEROB, se poate accesa sauna la MINIM 3 ore de la intreruperea efortului, spre a avea timp corpul sa-si normalizeze valorile cardiorespiratorii.
6. MEDICAMENTATIE
– suplimente cu rol:
a. compensator pierderilor survenite in urma efortului corpului uman, exact dupa efort prin consumarea unui shake din legume + fructe + seminte + miere(vezi exemplu personal prezentat anterior);
b. refacerii echilibrului acido-bazic sangvin, prin administrarea a 1/2 lingurita bicarbonate de sodiu;
c. antiinflamator, prin servirea unei lingurite cu praf de turmeric.
7. ANTRENAMENT MENTAL
– indiferent ca actiunea in cauza reprezinta o drumetie, tura de antrenament, …un concurs, intotdeauna trebuie sa existe: un OBIECTIV si sa CREZI in TINE ca vei REUSI!
– antrenamentul MENTAL poate inlocui 75% din antrenamentul fizic.

8. ANTRENAMENT la ALTITUDINE
– se efectueaza la minim 1800 metri, maxim 2500 de metri, pe o perioada de minim 3 saptamani;
– altitudinea determina o modificare a presiunii gazelor/oxigenului mai scazuta, oxigenul va ajunge cu dificultate in corp, astfel va creste amplitudinea respiratorie, frecventa respiratiei, si frecventa cardiaca;
– dupa un timp se declanseaza producerea de globule rosii la nivel de maduva rosie, nou “nascutele” globule rosii fiind trimise in circulatie dupa 7 zile de producerea lor;
– dupa ce s-a revenit de la altitudine la ses, se poate efectua un efort fizic cu o capacitate superioara de neegalat in primele 2 zile, sau dupa ziua a 6-a.
9. ACUPUNCTURA
Este important ca fiecare individ pentru care miscarea face parte din viata sa, sa accepte REFACEREA ca un inevitabil ce trebuie aplicat spre a preveni accidentele , a reusi dezvoltarea capacitati de efort, a performantei sau pur si simplu spre a fi ferit de „sclavia” demotivarii.

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Impact FM Romania