Despre I..AȘI în Trail, ediția a patra am vorbit cu Anca și Mihai (Audio)

Despre I..AȘI în Trail, ediția a patra am vorbit cu Anca și Mihai (Audio)

3
218
0
Wednesday, 10 April 2019
Evenimente

Se aleargă în acest weekend prin pădure la cea de-a patra ediție I..Ași în Trail, mai exact duminică, 14 aprilie în pădurea Bârnova. I..Ași în Trail este:

  • Primul concurs de trail running din Moldova extracarpatică
  • Prima competiție românească de trail running, din afara lanțului carpatic, certificată ITRA și calificantă UTMB
  • Probabil cea mai “verde” competiție de alergare din România

I..AȘI în Trail are o abordare de pionierat și prin faptul că este cea mai verde competiție  de alergare din România. Una dintre principalele componente organizatorice este aceea de a diminua impactul negativ asupra mediului înconjurător prin activitățile pregătitoare și cele logistice din ziua concursului. Ne dăm silința să implementăm organic o serie de inovații sociale fără a compromite confortul alergătorilor. Alegem cu atenție furnizorii, preferându-i pe cei locali care utilizează materii prime naturale și/sau reciclate, nu folosim pahare de unică folosință, oferim apă de izvor la stațiile de realimentare, servim în exclusivitate hrană vegetariană în farfurii comestibile, oferim premii și trofee câștigătorilor cât mai prietenoase cu mediul și oferim medalii tuturor participanților realizate manual din materiale naturale, etc.

Competiția a suscitat interesul iubitorilor de natură încă de la prima ediție (300 concurenți). Pentru ultimele ediții, desfășurate în 2017 și 2018, am înregistrat noi succese, toate locurile de 400, respectiv 550 participanți pe care le-am alocat, fiind epuizate cu mult timp înainte de data startului. Deasemenea în 2018 am avut participanți din 18 județe din România dar și atleți internaționali. Pentru ediția a patra, pregătim un total de 650 locuri, participanții putând opta între Crosul Rezervației Repedea – 12,5 kilometri, Semimaratonul Pădurii Bârnova – 21,6 kilometri sau Maratonul Codrii Iașilor, 44,7 kilometri (maxim 100 participanți).

Am pregătit și două curse pe distanță scurtă pentru copii, pe segmentele de vârstă 5-7 și 7-12 ani. De la ora 10:15, imediat dupa start semimaraton, vom organiza o plimbare în natură pentru copii (vârsta între 7 și 12 ani) pentru observarea insectelor, animalelor/urmelor lor, identificare și cules de plante comestibile.

Pasionații de fotografie au ocazia să participe până pe 10 aprilie la concursul foto – Codrii Iașilor la una dintre următoarele categorii: Arbori remarcabili, flora și fauna, omul și natura. Se vor acorda premii iar juriul este format din: Sorin Onișor, Marius Petric, Dan Mirică și Raluca Ene.

Scopul concursului este de a aduce la cunoștință opiniei publice importanța protejării pădurii Bârnova-Repedea. Parte din vechii Codrii ai Iașului, pădurea, una dintre cele mai întinse din afara arcului carpatic, prezintă un ecosistem cu mare biodiversitate  recunoscută prin înființarea mai multor obiective specifice: “Zona a fost declarată sit de importantă comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 12.216 hectare. Situl se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică Pădurea Bârnova și include mai multe rezervații naturale: Locul fosilifer Dealul Repedea, Poiana cu Schit, Poieni­-Cărbunăriei și Pădurea Pietrosu”.

În ce privește aria de adresabilitate a concursului, poziţia sa în calendarul competiţional de profil îl recomandă ca unul cu însemnătate cel puțin naţională, fiind un bun prilej de verificare al abilităților sportive înainte de debutul sezonului de vară al concursurilor montane. Această afirmaţie se fundamentează pe faptul că, la startul primelor ediţii s-au aliniat concurenţi din toată ţara, ba chiar şi de peste hotare.

Anca Gheorghică (Mai bine) și Mihai Diac (inițiator proiect Codrii Iașilor), organizatori ai evenimentului au vorbit la Impact FM cu Sorin Cimbru în emisiunea Impact Drive.

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Impact FM Romania