FOC talpa iti va lua, cand incalzitul il vei avea

FOC talpa iti va lua, cand incalzitul il vei avea

6
975
0
Tuesday, 09 April 2019
publicmedia

Prin acest articol nu-mi propun a da vreo lectie cuiva, ci merg pe imaginea constientizarii a unor lucruri pe care dumneavoastra le faceti BINE.

Încălzirea înaintea unei activităţi fizice, fie aceast antrenament sau participarea la un concurs, este o etapă de tranziţie între repaus şi efort, necesară pentru a pune în mişcare progresiva  organismul (articulaţiile, muşchii, sistemul cardio-respirator, psihicul).

De aceea, e obligatoriu să acordați o atenție speciala procesului de încălzire, care trebuie construit în funcție de vîrstă, obiectiv, temperatură exterioară.

Oricum, o încălzire optimă duce la:

–          Reducerea greutății efortului;

–          creșterea vaso-dilatării sangvine, care determină creșterea volumului de singe transportat prin vene și artere;

–          transportul prin sînge a unei cantități mai mari de oxigen;

–          accelerarea etapelor reacțiilor metabolice, a lipolizei preponderant implicată în furnizarea de energie necesară contracției musculare;

–          creșterea elasticității musculare, determinînd astfel o contracție musculara mai bună;

–          o  frecvență mai mare a impulsurilor nervoase către mușchi;

–          o frecvență cardiac mai redusă .

În ceea ce privește încălzirea înaintea unui antrenament, ESTE bine sa merg pe idee de a se face ’’mai mult’’ decît ’’nu destul’’.

În schimb, în cazul unei COMPETITII  trebuie să fim atenți să nu exagerăm cu programul de încălzire.

   De reținut că o încălzire bună trebuie realizată în parametrii individuali, dați de vîrstă, de nivelul de antrenament, de obiectivul dorit, dar și în funcție de cei exteriori, dintre care amintim temperatura, nivelul celorlalți competitori, distanța de parcurs. Oricum, e bine să se evite înainte de un concurs încălzirea cu un concurent care are un nivel net superior de pregătire fizică.

Să nu uităm însăși de importanța hidratării, recomandarea în acest sens fiind să se consume, începînd cu 12 ore inainte de momentul antrenamentului/conncursului, 30ml pe kilogram corp de apă plată alcalină.

Dacă este posibil ca apa să fie și IONIZATA, beneficiem de o capacitate antioxidantă foarte ridicată a acesteia.

Să trecem acum la celălalt moment important de după un antrenament sau concurs. Unii îi spun descălzire sau cool down, eu prefer însă termenul de revenire.  Așadar, e vorba de revenirea la starea de „calm” a organismului, o stare de echilibru biologic si psihologic.

Această fază este foarte important pentru că favorizează procesele metabolice de refacere și ajută la eliminarea mai rapidă a acidului lactic din mușchi.

Așadar, prin intermediul unei reveniri optime vom putea :

–          să nu avem o variație bruscă a debitului sangvin, ceea ce ne-ar putea expune la un accident vascular;

–          să anulăm deficitul de oxygen acumulat, printr-o difuziune mai bună a acestuia în mușchi, determinînd oxidarea deșeurilor metabolice;

–          să realizăm o difuziune a lactatului spre locul unde se desfășoară procesele de resinteză, de oxidare a acestuia, readucînd ph-ul spre valori normale, ceea ce va reduce considerabil senzația de oboseală și durere;

–          să avem o termoreglare a corpului în rezonanță cu mediul înconjurător, astfel evităm o răcire bruscă cînd este frig sau o supraîncărcare a homeostaziei, atunci cînd este cald;

Revenirea la starea de calm imediat după effort este la fel de importanta  ca și încălzirea. Trebuie doar să credem în avantajele acestei etape și s-o aplicăm permanent.

Exercițiilefizice de joasă intensitate (de exemplu jogging) sunt cele mai indicate. Stretchingul favorizează revenirea la normal a tonusului muscular, relaxînd musculature solicitată de efort. Fiecare poziție trebuie menținută 20-30 de secunde și vor fi vizate toate grupele musculare.

Încompletare, putem apela la terapia frigului (duș rece, gheață, criosaună), masaj automasaj.

Masajul are ca scop diminuarea tensiunii musculare  și relaxarea țesuturilor pentru o mai bună eliminare a toxinelor. Efectele unui masaj bun sunt multiple și țin de aspecte mecanice, biochimice și nervoase.

   Nu în ultimul rînd, trebuie să fim atenți la aportul nutrițional cu absorție rapidă, în maximum 30 de minute de la întreruperea efortului.

Acest aport nutrițional va conține cele șase ”principii” alimentare:

Carbohidrați, Lipide, Proteină, Minerale, Vitamine și Fibre.

Desigur, acestea vor fi distribuite individualizat, dar ținînd cont de proporțiile recomandate (în general trei părți carbohidrați, două părți lipideși o parte proteina) în cazul efortului de anduranță.

 

 

In editia de astazi A!live, Cristian Ungureanu ne-a vorbit despre importanta incalzirii dinaintea unei activitati fizice, dar a dat si sfaturi ascultatorilor de Impact!

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Impact FM Romania