Mâinile curate salvează vieţi!

Mâinile curate salvează vieţi!

2
177
0
Wednesday, 16 May 2018
iasi

Atenție părinți și bunici. Mâinile curate salvează vieţi. Igiena corectă a mâinlor scade la jumătate riscul de infecții.

3 reguli pentru o spălare eficientă. Și nu doar azi de Ziua Internaţională a Igienei Mâinilor. Legea ,,spălatulului corect pe mâini” prin care orele de educaţie pentru sănătate devin obligatorii în şcoli şi grădiniţe va intra în dezbaterea Senatului.

3 reguli de bază care trebuie respectate: cât mai des, cum trebuie şi cât trebuie.

1. Regula numărul unu: spălaţi mâinile cât mai des şi ori de câte ori este nevoie. Trebuie să devină un gest de rutină înainte şi după orice activitate care implică atingerea si manevrarea de obiecte cu potenţial de contaminare:

– înainte, în timpul şi după prepararea mesei; înainte de masă; înainte şi după utilizarea toaletei, schimbarea scutecelor sau asistarea unui copil la toaletă, tratarea unei răni, îngrijirea unul bolnav; după suflarea nasului, tuse sau stranut; după revenirea acasă, după atingerea, hranirea sau curăţarea unui animal; după atingerea resturilor menajere sau curăţenia în casă; după utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive şi accesorii electronice sau bani, portofele, genţi, transportului în comun şi evident de fiecare dată când mâinile devin vizibil murdare.

2. Regula numărul doi: spălaţi-le corect. Asta înseamnă să. folosiţi din abundenţă apă şi săpun, utilizând chiar o perie moale. Insistaţi asupra spaţiilor interdigitale, pliurilor de flexie şi zonei de sub unghii. Dacă nu aveţi la îndemâna apă şi săpun puteţi utilize un gel antibacterian cu cel puţin 60% alcool. Apelaţi la aceasta soluţie doar ocazional, întrucât nu este la fel de eficientă ca spălatul convenţional.

3. Regula numărul trei: spălaţi-le atât cât trebuie. Minim 15-20 de secunde. La final clatiţi bine şi uscaţi mâinile cu un serveţel de unică folosinţă sau prosop de uz individual. Folosirea uscătoarelor de mâini nu este cea mai bună variantă, pentru că mulţi germeni îşi găsesc „adăpost” pe fanta de evacuare a aerului, de unde apoi se împrăştie.

Reţineţi:

1. Spălatul pe mâini nu are nicio valoare dacă la final atingeţi obiecte contaminate, precum robinetele nedezinfectate de la baie sau prosoapele umede, murdare sau folosite în comun.

2. Mâinile curate pot ţine la distanţă peste 200 de boli.

3. Spălatul corect pe mâini este cea mai eficientă acţiune profilactică, întrucat acest banal ritual de igienă reduce semnificativ riscul răspândirii bolilor diareice şi respiratorii.

4. Deşi pare un act banal doar 5% ştiu cum şi o fac aşa cum trebuie. Unul din patru adulţi nu se spală pe mâini după ce schimbă scutecele sugarilor, mai puţin de jumătate dintre persoane se spălă pe mâini după ce îngrijesc un animal (de companie sau din gospodărie) sau după ce curăţă în urma lui, unul din trei adulţi se spală pe mâini după ce strănută sau tuşeşte şi unul din şase adulţi se spală pe mâini după ce intră în contact cu bani. Doar jumătate dintre persoane se spălă pe mâini după ce folosesc toaleta.

5. Lucrurile se pot îmbunătăţi dacă parlamentul va adopta legea mea privind predarea în şcoli şi grădiniţe a educaţiei pentru sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Impact FM Romania