Categories
suceava

Ion Lungu: “Suceava se află în zona Verde, dar în continuare este nevoie de experiență și responsabilitate”

“Este nevoie să gândim viitorul nostru pentru a reveni la o viață normală. Este nevoie de implicarea autorităților locale ca și până acum, dar și de înțelegere din partea populației. Vis-a-vis de problema aceasta întâlnită la nivel național, noi am găsit o soluție pentru începerea noului an școlar. Am avut discuții cu cele trei tipuri de instituții de învățământ: ciclul primar, cel gimnazial și liceal și am ajuns la o concluzie care deocamdată ne mulțumește. În anul școlar 2020-2021 mai mult sau mai puțin vom folosi învățământul online. Am căutat și micile bube pe care le avem în ceea ce privește buna desfășurare a acestui tip de învățământ și am ajuns în colapsul absenței tabletelor. Este nevoie de tablete, de aproximativ 742. Vestea bună este că le vom primi, avem promisiunea că le vor primii elevii până la începerea școlii care va avea loc pe 14 septembrie, iar asta pentru că și județul nostru este prins în lotul de 250.000 de tablete de la Guvern”, declară primarul Sucevei.

Este nevoie de o instalație performantă pentru învățământul online

“De asemenea o altă problemă este la rețelele de internet, la cablare, la operatori și la specialiștii care se vor ocupa de tot ce presupune în sine procesul. Deja am avut discuții pentru a remedia această inconveniență și trag nădejde că vom avea rețele de internet și că vom fi asistați de specialiști în IT atunci când va fi cazul. După lungi discuții cu operatorii în domeniu am concluzionat că este nevoie de un internet cablat, de wireless, calculatoare și tablete. Pentru toată această chestiune, să îi spunem așa, a fost alocată suma de  3.6 milioane lei în ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută. Este vorba despre o rectificare de buget. Așadar, cu mândrie pot afirma faptul că am ales varianta verde, de fapt că ne aflăm în Zona Verde. Personal voi merge și voi discuta cu profesorii despre cum vom organiza orele de curs și luăm în calcul toate variantele, adică auplimentarea cadrelor didactice sau a normelor didactice dacă este cazul și reducerea orelor dacă se impune. Siguranța pentru elevi și cadrele didactice este extrem de importantă pentru noi. Va fi un învățământ hibrid. Și în acest an voi merge la deschiderea școlilor, dar nu în cadrul obișnuit, cel cu mulți copii și părinți. Situația ne recomandă să fim în continuare vigilenți. Clar, pericolul nu a trecut. Este o provocare pentru școli, elevi, profesori, autorități locale, dar și pentru părinți. Noi, ca administrație locală venim în sprijinul părinților și am alocat suma de 270.000 pentru bone, în funcție de veniturile pe care le au părinții. Ne dorim să venim în întâmpinarea tuturor”, spune Ion Lungu.

“Un alt lucru afectat de această pandemie a fost turismul care a suferit enorm de mult în această vară. Oamenii au fost reținuți să mai vină în Bucovina. Chiar păream ciumați. Trebuie să scăpăm de această gândire. Eu vreau să le mulțumesc tuturor pentru că au dat dovadă de spirit civil. Chiar și eu, cu atâta experiență m-am văzut neputincios în fața bolii și a virusului. Sloganul meu este: “Experință și responsabilitate” și datorită maturității politice și a experineței spun că singura șansă a României și Sucevei pe viitor sunt fondurile europene. Asta pentru a reuși să trecem cu bine peste criza economică anunțată și imposibil de sărit. Este o luptă contracronometru, așa este, însă să vă gândiți că banii pe care i-am primit acum, respectiv 85 miliarde de euro este cea mai mare sumă primită vreodată. Trebuie gândit totul și investit cu cap!”, mai spune Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

[Audio] Primarul Sucevei, Ion Lungu, LIVE la “Limita Răbdării”, la Impact FM Regional: