a inceput POSTUL… cum le mai servim la masa? mai pe cantitate, sau CALITATE
Salvamont Vatra Dornei –  jurnal de salvator la jumătate de sezon

Salvamont Vatra Dornei –  jurnal de salvator la jumătate de sezon

8
304
0
Thursday, 07 February 2019
vatra dornei

O iarnă ca în povești la Vatra Dornei, așa a debutat sezonul de iarnă în cea mai veche stațiune din Bucovina. Ca de fiecare dată s-a adeverit și algoritmul  lui ESTE: este zăpadă – este agrement – stațiunea este plină.

Sezonul de schi a debutat exact atunci când a trebuit – 20 decembrie. Gradul de ocupare nu numai la nivelul stațiunii Vatra Dornei ci și al Țării Dornelor a fost de  aproape 100% până la jumătatea lunii ianuarie.

Vatra Dornei beneficiază de trei pârtii de schi: Parc, Veverița și Telescaun, toate fiind asigurate de serviciul de salvamont.

Securitatea turiștilor pe pârtiile de schi și traseele montane este asigurată de către 12 salvatori montani, din care 6 atestați și 6 voluntari. Din aceștia, 2 sunt asistenți medicali și doi paramedici.

Chiar daca la ora actuală nu există o rețea de trasee de schi care să facă legătura între cele 3 pârtii (două sunt interconectate), patrulele salvamont se  deplasează cu ușurință de la o pârtie la alta cu ajutorul snowmobilului sau ssv-ului cu șenile.

Comunicarea între salvamontiștii de pe pârtii, posturile salvamont precum și administratorii pârtiilor de schi este vitală în cazul managementului situațiilor cu risc. Pentru reducerea timpului de intervenție în caz de accident, localizare și preluare optimă s-a realizat o rețea prin stații de emisie recepție astfel: fiecare salvamontist are o stație de emisie receptie, la bazele salvamont de la pârtiile Parc și Veverița au fost montate stații fixe de mare putere (25W), iar la pârtia Telescaun a fost montată o astfel de stație chiar la punctul de administratie al instalației de transport pe cablu.

Acoperirea radio în acest caz este de 100% pe pârtiile de schi, iar legăturile radio prin stațiile de la bazele salvamont se pot face inclusiv pentru patrulele salvamont aflate pe crestele montane ale munților Giumalău, Calimani, Bistriței și Suhard.

Salvamontistii dorneni au făcut un bilanț pentru prima jumătate de sezon, iar lucrurile se prezintă astfel:

– Numărul de intervenții pe pârtiile de schi – 93;

– Cazuri predate la ambulanță –41;

– 5 zile au fost alocate deblocării unor trasee turistice sau de legătură între pârtiile de schi;

–  7 zile au fost alocate asigurării cu alimente sau verificării periodice a căilor de acces către schituri sau chiliile din zonă;

– Intervenții în zona alpină – 3. Într-un caz s-a asigurat suport împreună cu ISU Vatra Dornei, iar în altul (avalanșa din Călimani din data de 3 februarie 2019) s-a asigurat echipaj de sprijin pentru serviciul județean salvamont. 

Un caz aparte este reprezentat la nivelul Țării Dornelor de lipsa ambulanțelor pentru cazurile de  externare sau deplasarea la o unitate medicală pentru efectuarea de investigații medicale. În acest caz discutăm de persoane care nu se pot deplasa, persoane vârstnice, supraponderale, acces dificil la domiciliu, etc. În ultimii 4 ani, serviciul salvamont asigură cu titlul gratuit aceste intervenții, în ultimele 2 luni, 10 persoane beneficiind de acest tip de servicii.

Pâna în acest moment, Salvamont România, a înregistrat o creștere cu 14,65% a numărului de accidente fața de perioada similară a iernii trecute și o creștere cu 20,04% a numărului de accidente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. Aceasta creștere este o reflexie a creșterii exponențiale a numărului de turiști ce au ales sa-și petreacă vacanța pe pârtiile de schi. La nivelul stațiunii Vatra Dornei, discutăm de o creștere cu 40 % a numărului de turiști sosiți în stațiune  față de aceeași perioadă a anului trecut. Numărul de accidente și intervenții a crescut, dar raportul acestora față de  numărul de turiști și zile de schi, este în scădere. Acest lucru reflectă o creștere a simțului de răspundere a turistului față de ceilalți practicanți ai schiului sau snowboardului. În acest sezon s-au înregistrat doar doua accidente prin tamponare sau acroșarea dintre doi schiori (un accident pe pârtia Veverița și un accident pe pârtia Parc).

Colaborarea cu lucrătorii jandarmeriei montane la nivelul stațiunii Vatra Dornei este deosebită, în sensul că în sezonul de iarnă 2018 – 2019 intervențiile pe pârtiile de schi se desfășoară în conformitate cu procedurile și normele emise de Departamentul pentru Situații de Urgență. Astfel patrulările și  intervențiile pe pârtiile de schi sunt asigurate doar de membrii salvamont, lucrătorii jandarmeriei montane fiind solicitați în caz de forță majoră.

În perioada 7 – 10 februrarie 2019, Serviciul Salvamont Vatra Dornei va asigura securitatea concurenților în cadrul CUPEI MONDIALE DE SANIE PE PISTE NATURALE.

Echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale.

Apelaţi cu încredere la prietenii dumneavoastră de pe cărările munţilor – SALVAMONT România!

Vă dorim o zi frumoasă pe cărări de munte, vă îndemnăm la responsabilitate în desfașurarea activităților montane și va dorim înca o vacanta de iarna fericităși reusita alaturi de cei dragi , ture pline de amintiri frumoase pe munte sa ne revedem oricand, doar, cu mare drag!

Director Serviciul Salvamont,

Petru Ariciuc

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Impact FM Romania