Senatorul melcilor, răzbunare sau artă?

Senatorul melcilor, răzbunare sau artă?

Like
304
0
Friday, 13 January 2017
publicmedia

Eliberaţi de cenzura sistemului comunist după decembrie 1989, cineaştii români care au avut cariere pe vremea regimului Ceaușescu au avut de înfruntat o mare provocare, unii dintre ei au reuşit să se exprime în forme noi şi interesante alţii s-au dovedit a fi superficiali, un celebru exemplu fiind filmele lui Sergiu Nicolaescu .

Mircea Danieliuc a reuşit să ajungă până la Cannes, instanţa supremă în materie de judecată a calitaţii filmelor din Europa deşi par de multe ori să ignore cineaştii ruși, poate că şi pentru ei e mult de lucru la nivelul înţelegerii limbajului cinematografic.”Senatorul melicilor”  este un film poate tocmai despre acest lucru, la fel ca şi Lucian Pintilie (dacă aveţi ocazia să urmariţi “Terminus Paradis” în caz că l-aţi pierdut în cinematografe atunci cand a apărut) Mircea Danieliuc a reuşit să se adapteze.

Dorel Vişan face un rol excepţional cerut chiar pentru repetiţie în “Oameni şi Melci” a lui Tudor Giurgiu deşi tema filmului nu se compară cu cea din “Senatorul melcilor”. Ca imagine şi stil de filmare pare desprins din comunism (în caz că vă e dor de vechile tehnici şi imagini de filmare este foarte plăcut de urmărit) dar scenariul şi ideea sunt total originale şi post revoluționare. Poate că marele cineast român încearcă să ne transmită subtil că de fapt nimic nu s-a schimbat şi lucrăm cu alte pensule pe aceiaşi pânză.

Având în vedere că celebrul Sergiu Nicolaescu deşi nu mai era preferatul partidului (PCR), acum făcea parte dintr-un alt partid ,relaţia de supunere rămânea aceiaşi pentru Mircea Danieliuc,  deci s-a schimbat totul dar pentru mine nu s-a schimbat nimic pare să ne spună regizorul.

Este un film de referinţă pe care îl puteţi urmări pe cinepub.ro gratuit on line, încă o dată platforma se dovedeşte a susţine filmul românesc de calitate.

În caz că nu aţi trăit acele momente de după evenimentele din ‘89 o oglindă bună este capodopera lui Mircea Danieliuc “Senatorul Melcilor”.

de Gabi del Pupo.

share

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Impact FM Romania