Categories
iasi

Transport gratuit pentru elevii ieseni

Odată publicate normele de aplicare ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 70, care reglementează printre altele gratuitatea transportului local şi judeţean pentru elevii din învăţământul preuniversitar (acreditat/autorizat), Primăria Iaşi a anunţat că şcolarii şi liceenii vor putea călători astfel începând chiar de azi cu mijloacele Companiei de Transport Public.

„Pentru eliberarea abonamentelor gratuite prin intermediul tonetelor CTP, beneficiarii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente:

– carnetul de elev, vizat prin ştampilă pe anul în curs, în cazul elevilor domiciliaţi în municipiul Iaşi;

– adeverinţă emisă de către unitatea de învăţământ care atestă calitatea acestuia de elev înmatriculat la instituţia respectivă, traseul de la unitatea de învăţământ la localitatea de domiciliu şi dreptul de a beneficia de transport gratuit, în cazul elevilor domiciliaţi în afara municipiului“, menţionează un comunicat primit ieri de la Primărie. Abonamente gratuite se pot face si prin intermediul aplicatiei 24PAY.

Diferenţe între „elevii de la ţară“ şi „elevii de la oraş“

Practic, pentru Municipalitate nu este nicio cheltuială în plus. Elevii şi studenţii beneficiau deja de bilete la jumătate de preţ (1,25 lei), iar de abonamentele reduse 50 la sută pe liniile urbane se bucura deja şi personalul din învăţământ.

„Operatorul de transport public local emite factură fiscală în cuantum de 50 la sută din suma de plată pentru fiecare unitate de învăţământ şi 50 la sută pentru unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia domiciliază elevul/raza teritorială a unităţii de învăţământ“, menţionează HG 435, care stabileşte mecanismul de decontare a cheltuielilor pentru transportul local.

Pentru cel judeţean, transportatorul „emite factură fiscală în cuantum de 50 la sută din suma de plată pentru fiecare unitate de învăţământ şi 50 la sută pentru Consiliul Judeţean“.

În acest caz, este vorba despre elevii care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, precizează documentul citat. Copiii navetişti, cei domiciliaţi în altă localitate faţă de unitatea de învăţământ, trebuie să prezinte operatorului de transport o adeverinţă de la şcoală. Pe baza ei, transportatorul eliberează legitimaţia de transport, o copie fiind necesară unităţii de învăţământ pentru decontare.

Ordonanţa 70 face şi altfel deosebire între „elevii de la ţară“ şi „elevii de la oraş“. Astfel, copiii domiciliaţi în municipiu vor avea gratuitate tot anul calendaristic, în vreme ce elevii din alte localităţi decât cea unde frecventează şcoala vor avea acest beneficiu doar „pe durata cursurilor“.

„Reprezentanţii Consiliului Judeţean vor discuta cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, care deţine bazele de date cu copiii înscrişi la unităţile de învăţământ din judeţ care provin din alte localităţi şi vor stabili procedurile de lucru unitar, cu încadrarea în metodologie. Totodată, vor exista discuţii şi cu operatorii de transport în vederea întocmirii documentaţiilor pentru decontare“, ne-a declarat Eliza Chirica, de la Biroul de comunicare al CJ.

Operatorii de transport, obligaţi să asigure cursele gratuite pentru elevi

Impunerea gratuităţii pentru elevi înseamnă o mică bătaie de cap în plus pentru proprietarii de microbuze şi autobuze, din cauza raportărilor suplimentare pe care va trebui să le facă, dar pe de altă parte va limita numărul călătoriilor „la negru“.

„Operatorii de transport au obligaţia de a asigura transportul gratuit al elevilor şi al altor categorii de persoane care beneficiază de facilităţi specifice de transport, sub sancţiunea:

a) încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane prin curse regulate la nivel judeţean;

b) retragerii licenţei de traseu, în cazul transportului interjudeţean“, precizează ordonanţa adoptată la mijlocul lunii trecute.

Mai mult, operatorii nu vor putea să scumpească biletele pentru elevi peste valoarea celor pentru alţi călători.

Am încercat să aflăm părerea celor care deţin licenţă de transport public pe trasee din judeţ, dar operatorii s-au arătat foarte reticenţi. Totuşi, proprietarii societăţilor de transport cu care am vorbit erau la curent cu schimbarea impusă de Guvernul de la Bucureşti şi ne-au declarat că aşteaptă să fie informaţi despre modalitatea emiterii legitimaţiilor de călătorie şi despre modul în care se va face plata călătoriilor subvenţionate.

Resursele financiare necesare acoperirii compensaţiei datorate din bugetul judeţului pentru asigurarea transportului elevilor se alocă de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, repartizate pe judeţe prin anexa la legile bugetare anuale, precizează ordonanţa. Cealaltă jumătate din suma subvenţionată vine de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării, respectiv prin Ministerul Transporturilor (pentru cei care merg cu trenul).

Sursa: Ziarul de Iasi